HAPTONOMIE

Haptonomie houdt zich bezig met contact en aanraken.
Contact is van levensbelang, evenals aanraken. Het geeft ons een gevoel van verbondenheid, ergens bij horen.

De grondlegger van de haptonomie, Frans Veldman, spreekt van de wetenschap van de affectiviteit. Het vermogen van de tast, het vermogen om te voelen en om affectief contact aan te gaan is al zo oud als de mensheid.
Echter door het bestuderen van de relatie, tussen tast, voelen en affectief contact en de betekenis daarvan voor de mens, zijn gevoelsleven en zijn omgeving, kon Frans Veldman er woorden aan geven. En zo is het begrip haptonomie in de wereld gekomen. Haptos betekent tast, nomos betekent wetmatigheid, regel.

In ons dagelijks leven maken we vanzelfsprekend gebruik van deze vermogens, bijvoorbeeld als het gaat over het besturen van de auto en het hanteren van gereedschap. Ook in de sport is het voelen van belang. We zeggen van een voetballer dat hij balgevoel heeft. De schaatser voelt door de schaats het ijs. We kunnen de ruimte ervaren van een kathedraal en van een lift. De nabijheid van de ander is voelbaar als we aan de kassa staan of van degene die naast ons zit in de trein. Er is duidelijk een verschil waarneembaar wanneer we ons verbinden met de dingen om ons heen en met onze omgeving en wanneer we ons daar van terugtrekken. Hier gaat de gevoelswaarde van de tast en het voelen een rol spelen.

Affectief gevoel tonen we door onze kinderen een knuffel te geven. Vaak wordt deze beantwoord, er is dan sprake van wederkerigheid. De ander letterlijk laten voelen dat je erbij hoort dat ervan je gehouden wordt is een krachtige bevestiging. Soms laat een kind ook duidelijk merken dat het geen knuffel wil. Als oudere hebben wij daarnaar te luisteren. In de wereld van volwassenen zijn we minder geneigd elkaar aan te raken en daarmee elkaar te bevestigen. Ook in de woorden horen niet vaak een bevestiging. Deels is dit cultuurbepaald, maar we kunnen ook in de loop van ons leven belemmerd zijn geraakt. De ander laten voelen dat je hem mag wordt soms verkeerd opgevat. We kunnen ons ook laten belemmeren door angst schaamte of onzekerheid om onze gevoelens te tonen. Terwijl we allemaal verlangen naar contact en nabijheid. De haptonomie draagt bij aan het verhelderen van intermenselijke relaties en biedt de mogelijkheid tot affectieve groei, tot worden wie je bent.