HAPTONOMIE

Haptonomie houdt zich bezig met contact en aanraken.

Contact is van levensbelang, evenals aanraken.

Het geeft ons een gevoel van verbondenheid, ergens bij horen.

De grondlegger van de haptonomie, Frans Veldman, spreekt van de wetenschap van de affectiviteit. Het vermogen van de tast, het vermogen om te voelen en om affectief contact aan te gaan is al zo oud als de mensheid.
Echter door het bestuderen van de relatie, tussen tast, voelen en affectief contact en de betekenis daarvan voor de mens, zijn gevoelsleven en zijn omgeving, kon Frans Veldman er woorden aan geven. En zo is het begrip haptonomie in de wereld gekomen. Haptos betekent tast, nomos betekent wetmatigheid, regel.

In ons dagelijks leven maken we vanzelfsprekend gebruik van deze vermogens, bijvoorbeeld bij het besturen van een auto en het hanteren van gereedschap. Ook in de sport is het voelen van belang. We zeggen van een voetballer dat hij balgevoel heeft. De schaatser voelt door de schaats het ijs. We kunnen de ruimte ervaren van een kathedraal en van een lift. De nabijheid van de ander is voelbaar als we aan de kassa staan of van degene die naast ons zit in de trein. Openen en sluiten is het vermogen van de tast. Voel je de ander of sluit je je af. Wil je de ander ontmoeten of juist niet?  Dit speelt een wezenlijke rol binnen relaties. Zeggen wat je voelt.

Aanraken vanuit affectiviteit is een levensbehoefte vanaf de eerste dag van ons leven. Het geeft je het gevoel dat je er mag zijn. Het kan een gevoel van ondersteuning, bemoediging, troost geven. Liefdevol aanraken is belangrijk voor onze hechting en emotionele ontwikkeling. In de haptonomie speelt de affectieve aanraking een grote rol. De grondlegger Frans Veldman noemt de haptonomie zelfs ‘de wetenschap van de affectiviteit’.  Liefdevol en met respect met elkaar omgaan is bevordert ons welzijn.